Jak zrobić śnieg z produktów spożywczych?

Jak zrobić śnieg z produktów spożywczych?

O ile sztuczny śnieg testowałyśmy już kilkukrotnie, o tyle dziś po raz pierwszy zrobiłyśmy go z samych naturalnych składników.
Masa jest dwuskładnikowa i zupełnie bezpieczna dla maluszków, które chciałyby jej spróbować.

Do zrobienia masy śnieżnej potrzebujecie:
– 1kg mąki ziemniaczanej
– 2 duże jogurty naturalne

Do masy można dodać migdałowy olejek do ciasta. Wtedy zabawa pobudzi kolejny z naszych zmysłów!

Początkowo dodałyśmy tylko jeden jogurt naturalny. Masa była sypka, nie chciała kleić się do dłoni, ale wyglądała za to jak śnieżny puch.

Po dodaniu drugiego opakowania jogurtu i wymieszaniu składników mogłyśmy już swobodnie lepić, nasz śnieg nie rozsypywał się, sprawiał wrażenie mokrego, poddawał się formowaniu.

Polecamy podczas zabawy pochodzić po masie bosymi stópkami 🙂

Po skończonej zabawie, włóż masę do lodówki. Dzięki temu kolejnego dnia będziecie mogli do niej wrócić i cieszyć się nią na nowo! 🙂

Kilka dni później, po wyciągnięciu z lodówki masa nadal nadawała się do zabawy. Zmieniła nieco konsystencję, chociaż ta akurat nam bardziej podpasowała do zabawy figurkami. Chcąc wrócić do pierwotnej konsystencji, wystarczy dodać odrobinę wody i chwilę pougniatać nasz śnieg.

Zabawa była fantastyczna 🙂

kreatyw1

Podobne

Dzień Dyni

Dzień Dyni

Lepienie z gliny

Lepienie z gliny

Wymarzone osiedle

Wymarzone osiedle

Eksperymentujemy z suchym lodem

Eksperymentujemy z suchym lodem

No Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.