Jak zrobić śnieg z produktów spożywczych?
O ile sztuczny śnieg testowałyśmy już kilkukrotnie, o tyle dziś po raz pierwszy zrobiłyśmy go z samych naturalnych składników.
Masa jest dwuskładnikowa i zupełnie bezpieczna dla maluszków, które chciałyby jej spróbować.
Do zrobienia masy śnieżnej potrzebujecie:
– 1kg mąki ziemniaczanej
– 2 duże jogurty naturalne
Do masy można dodać migdałowy olejek do ciasta. Wtedy zabawa pobudzi kolejny z naszych zmysłów!
Początkowo dodałyśmy tylko jeden jogurt naturalny. Masa była sypka, nie chciała kleić się do dłoni, ale wyglądała za to jak śnieżny puch.
Po dodaniu drugiego opakowania jogurtu i wymieszaniu składników mogłyśmy już swobodnie lepić, nasz śnieg nie rozsypywał się, sprawiał wrażenie mokrego, poddawał się formowaniu.
Polecamy podczas zabawy pochodzić po masie bosymi stópkami 🙂
Po skończonej zabawie, włóż masę do lodówki. Dzięki temu kolejnego dnia będziecie mogli do niej wrócić i cieszyć się nią na nowo! 🙂
Kilka dni później, po wyciągnięciu z lodówki masa nadal nadawała się do zabawy. Zmieniła nieco konsystencję, chociaż ta akurat nam bardziej podpasowała do zabawy figurkami. Chcąc wrócić do pierwotnej konsystencji, wystarczy dodać odrobinę wody i chwilę pougniatać nasz śnieg.
Zabawa była fantastyczna 🙂
No Comment